HABERLER

Gayrimenkul alırken oturma izni konusu

Türk hükümeti, büyük göç akımları nedeniyle, yurt dışından gelen ziyaretçilerle ilgili bazı önlemler almak zorunda kalıyor ve bunların hepsi olumlu değil.

Türkiye'de mülk satın alırken genellikle yabancılar tarafından kullanılan iki tür oturma izni vardır:

  • turizm amaçlı;
  • sonrasında vatandaşlık alım için.

İkinci tip ile birinci tip arasındaki temel fark, bir daire satın aldıktan ve Türkiye Cumhuriyeti topraklarında 5 yıl daimî ikamet ettikten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunma imkanıdır. Ve bu durumda artık gayrimenkul yatırımından değil, vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlıktan bahsediyoruz.

Değişiklikler

Daha önce, Türkiye’de bir ev satın alırken, mülkün değeri ne olursa olsun sahibine TAPU oturma izni veriliyordu. 5 Mayıs 2022’den itibaren, vatandaşlığa kabul hakkı ile gayrimenkul satın alırken kısa dönem oturma izni alınmasını sıkılaştırmak için, gayrimenkulün maliyeti şöyle olmalıdır:

  • Türkiye’deki 30’dan fazla büyük şehir için (Alanya, Antalya, Mersin dahil) 75.000 USD veya üzeri;
  • Ülkenin küçük yerleşim birimleri için 50.000 USD veya fazlası (listede 51 tane var).

Aynı zamanda, bir yabancının TAPU kapsamında ikamet alabilmesi için daireyi kalıcı veya geçici ikamet yeri olarak kullanması, ancak kiralamaması gerekir. Aile fertleri (karı koca, 18 yaşından küçük çocuklar) resmi müşterek malik olmaları, yani tapuda yer almaları halinde Türkiye’de gayrimenkul için oturma izni başvurusunda bulunabilirler. En yakın akrabalar sadece turist oturma izni alabilirler.

Gayrimenkul fiyatı nasıl belirlenir

Kısa dönem ikamet izni kapsamında Türkiye’de gayrimenkul alımına ilk başvuru sırasında gayrimenkul değerleme raporu (ekspertiz) eşlik eder.

Bu nedenle, bir villa veya daire satın almak isteyen ve TAPU’ya dayalı olarak oturma izni başvurusunda bulunan alıcıların, anlaşmayı kapatmadan önce sertifikalı bir ekspertiz raporu istemeleri gerekir.

Bilmek önemlidir!

Türkiye’de 26 Nisan 2022 tarihinden önce alım satım işlemine giren yabancı daire sahipleri için bu şartlar uygulanmaz.

Alanya kapalı mahalle listesi

Türk Göç İdaresi’nin bir başka yeniliği de devletin çeşitli yerleşim yerlerinde ve bölgelerinde yabancı vatandaşlara oturma izni verilmesiyle ilgiliydi. Yani yeni kurallara göre 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren “kapalı” mahallelerde yabancılar oturma izni ALAMAZ:

  • uzun vadeli bir kira sözleşmesi kapsamında birincil oturma izni başvurusunda bulunmak;
  • turizm amaçlı oturma izni uzatan ancak daha önce “kapalı” bir alanda yaşamamış olanlar.

Aşağıdaki durumlarda 07.01.2022 tarihinden sonra “kapalı” bölgelerde oturma izni alınmasına İZİN VERİLMEKTEDİR:

  • yasağın başlangıç ​​tarihinden önce edinilmiş TAPU kapsamındaki Türk mülküne sahip olmak;
  • yabancı daha önce aynı dairede kayıtlıysa, daha önce alınmış bir oturma izninin uzatılması;
  • ikamet adresini aynı bölgedeki başka bir gayrimenkule değiştirirken “kapalı” bir bölgede ikincil oturma izni başvuruları;
  • 30.06.2022 tarihinden önce düzenlenmiş noter tasdikli uzun vadeli kira sözleşmesinin uzatılması.

Kötü haber ise turizm amaçlı oturma izni alma yasağı ve emlak alımı için oturma izni alma yasağı altında Rusça konuşulan bölgeler arasında Alanya’nın en popüler bölgeleri oldu.

Alanya’da bu mahalleler şunlardır: Mahmutlar, Kestel, Avsallar, Kargıcak.